Da Vinci Consult
organiseert team start-ups, teamcoaching sessies en team workshops.

Samenwerking

Samenwerken in een team vraagt van de teamleden diverse vaardigheden. Niet iedereen heeft al deze vaardigheden zomaar vanzelf. Je kunt jezelf en elkaar er wel in bekwamen: het valt te leren. Daarbij is het handig als er een externe persoon aanwezig is, die daarbij begeleidt.

Waar wordt door de begeleider naar gekeken?
De begeleider daagt betrokkenen uit, en zet aan over de grenzen van het eigen werk heen te kijken, buiten de eigen discipline en comfortzone te stappen en een wil en volharding te ontwikkelen, die nodig zijn om er in samenwerking iets van te kunnen maken. Die eigenschappen versterken, die overigens ook op vele andere fronten in het werkzame leven gevraagd worden (b.v. als ondernemer).

Om welke vaardigheden gaat het dan?

  • kunnen omgaan met conflicten
  • feedback kunnen geven en ontvangen
  • kunnen overleggen/vergaderen en besluiten nemen
  • kunnen luisteren en vragen stellen / gespreksvaardigheden

Nogmaals: niet iedereen beschikt zomaar vanzelf over deze vaardigheden. Belangrijk is, dat iedereen de motivatie en de wil heeft om dit na te streven.

Een middel om na te gaan en vast te stellen waar eventuele disfuncties in het team zitten is de teammonitor van Lencioni. Da Vinci Consult werkt in een team-workshop ondermeer met deze teammonitor, om groepspatronen zichtbaar te maken en om objectieve feedback te kunnen geven.

Het laat ook zien wat in het team kan worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door te interveniëren op relatie­niveau, zodanig dat alle teamleden zich gelijkwaardig kunnen ontwikkelen en verbeteren. Bij bestaande teams kan zo de effectiviteit belangrijk worden verbeterd.